عاملی یکی از بزرگانی است که در زمینه ادبیات شفاهی فعالیتهای چشمگیری داشته است.اگر قبول داشته باشیم که رسانه متعلق به عموم مردم است پس هنرمندان سرمایهای ملی هستند و من از آقای عاملی سپاسگزارم.
بزرگداشت حمید عاملی پیر قصهگوی ایران، امروز ـ 10 دیماه ـ در استودیو 8 رادیو تهران برگزار شد.
به گزارش ایسنا، این مراسم با حضور محمدحسین صفار هرندی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حسن خجسته معاون صدا، حمیدرضا خزایی قائم مقام صدا، سکینه احمدی مدیر رادیو تهران و جمعی از پیشکسوتان رادیو چون امیر میریان، ایرج برخوردار، ژاله علو، مریم نشیبی، عباس تهرانی، محمد سارنگ، شرفی، مهدی صدیفی، منوچهر آذری و غزل تاجبخش، امیر نوری و کاوه گلستانه برگزار شد.
در این مراسم حمید عاملی را درحالیکه روی صندلی نشسته بود به استودیو 8 آوردند. او با دیدن این استودیو که یادآور دوران فعالیتش بود به وجد آمد و بلافاصله پس از حضور در آن شروع به صحبت کرد و گفت: من از خردادماه تاکنون،هفت بار در بیمارستان بستری شدهام بعد از این مراسم هم به بیمارستان میروم تا خوب شوم و دوباره برگردم و دیدن شما مرا بسیار خوشحال کرده است.

وی افزود: من پنجاه سال از زندگی خود را در رادیو گذراندم. از سال 1330 تا 1340 از شنبه تا پنجشنبه من در استودیو ارگ بودم.
این پیشکسوت صدا در ادامه گفت: در زمان ورود از مرحوم نصرتالله محتشم خواهش کردم که کارکردن در رادیو را یاد بگیرم. فعالیتکردن زیرنظر هوشنگ سارنگ و محتشم به مراتب بهتر از این بود که دو خط داستان شب بخوانم.
به گزارش ایسنا، پس از پایان صحبتهای عاملی که با اشکهای مریم نشیبی همراه بود، ژاله علو- پیشکسوت رادیو و دوبله- اجرای برنامه بزرگداشت روای قصههای هزار و یک شب را برعهده گرفت و بخشهایی از برنامههایی که عاملی در آنها قصهگویی کرده بود مثل «یک شب از هزار و یک شب» پخش شد.
سپس صدای پیر قصه گویی ایران که مشخص بود به تازگی ضبط شده است در استودیو 8 طنینانداز شد و گفت: الآن نمیتوانم قصه بگویم، چون جان حرفزدن ندارم. من با رادیو بزرگ شدهام و به آن عشق ورزیدهام. همهچیز من رادیو است. امیداورم که بتوانم دوباره پایم را در میدان ارگ و محوطه رادیو بگذارم.
در ادامه این مراسم سکینه احمدی ـ مدیر رادیو تهران ـ اظهار کرد: عاملی یکی از بزرگانی است که در زمینه ادبیات شفاهی فعالیتهای چشمگیری داشته است.اگر قبول داشته باشیم که رسانه متعلق به عموم مردم است پس هنرمندان سرمایهای ملی هستند و من از آقای عاملی سپاسگزارم.
پس از صحبتهای احمدی بخشهای دیگری از صحبتهای پیر قصهگویی ایران پخش شد که میگفت: گویندگی را از سال 1337 با برنامه «کارگران»آغاز کردم قبلاً با گروه کودک کار میکردم و پیشتر از آن ،در دبیرستان قصه میگفتم. پس من با میکروفن بزرگ شدهام.در هفتسالگی هم روی صحنه تئاتر فردوسی با نمایشنامه «پرده آبی» رفتم.
عباس تهرانی، تهیهکننده پیشکسوت یکی دیگر از حاضران در این مراسم بود که پشت میکروفن قرار گرفت و از خاطرات خود با عاملی گفت: از حمید هرچه بگویم کم گفته ام. او بسیار با گذشت، موقعشناس و صمیمی است در برنامههای مختلفی با هم همکاری کردیم مثل «نغمههای خاموشی» و «زیر آسمان کبود». یکی از برنامههایی که حمید نقش اصلی آن را میگفت «جانی دالر» بود که او در نقش «سرگروهبان والش» صحبت میکرد.
به گزارش ایسنا، در ادامه مراسم بزرگداشت عاملی، صدرالدین شجره- گوینده و کارگردان نمایشهای رادیو- اظهار کرد: زمانیکه به رادیو آمدم 14 ساله بود اما سعی میکردم سن خود را بیشتر نشان دهم و کارهایی برای رسیدن به این مقصودم انجام میدادم. حمید از جمله مشوقان من بود. او روزی مرا به کناری کشید و گفت میدانم که سن زیادی نداری پس همانگونه که هستی رفتار کن.
وی افزود: حمید بسیار آدم مهربان، نازنین و مودبی است که همیشه برای بودن دیگران جایی در قلب خود داشت ضمن اینکه دوست داشت دیگران هم با او همینگونه رفتار کنند.
غزل تاجبخش یکی دیگر از همکاران عاملی بود که پشت میکروفن قرار گرفت و درباره پدر قصهگویی ایران گفت: مهرماه سال 1360 در بحران جنگ تحمیلی و موشکباران و در شرایطی که پسرم در جبهه بود، برای رفع دلتنگی تصمیم گرفتیم زمانیکه دور هم جمع شویم شعرخوانی کنیم. پس از مدتی انجمن ادبی غزل را با همکاری آقای سید ضیاءالدین سجادی راهاندازی کردیم که آقای عاملی نیز نقش بسزایی در تاسیس آن داشت. این جلسات از سال 1360 تاکنون هرماه یکبار برگزار میشود و یاد و خاطره حمید عاملی همیشه در آن بوده است.
وی با بیت ای «روزگار مشت خود خسته میکنی/ کوه از خراش ناخن تو خم نمیشود»، صحبتهای خود را پایان داد.
در ادامه مریم نشیبی، گوینده پیشکسوت رادیو و دوبله درحالی که بغض خود را فرو میخورد صحبتهای خود را آغاز و اظهار کرد: ای کاش قبل از اینکه مشکلی برایمان به وجود آید همدیگر را بنوازیم، چراکه خدا نیز با این کار به ما توجه بیشتری میکند.
وی با اشاره به جشنواره ی قصه گویی شیراز گفت: حضور من در این جشنواره جسارت بود که با توجه به نبود امکان حضور آقای عاملی صورت گرفت.
این گوینده با اشاره به اینکه من نیز همانند عاملی آرزوی قصهگویی در رادیو را دارم با علاقه و حسرت زیادی اظهار کرد: اکنون به لطف الهی از طریق اینترنت گویا برنامه «شببخیر کوچولو» پخش میشود و همین مساله خوشحالکننده است.
در ادامه این مراسم یکی از شنوندگان رادیو تهران گفت: روزی که با آقای عاملی در آسایشگاه معلولان و سالمندان کهریزک بودیم او از همان غذایی که به دهن معلولان میگذاشت خود میخورد و به من نیز میداد و میگفت ما چندان تفاوتی با یکدیگر نداریم و باید همیشه به فکر یکدیگر باشیم.
وی افزود: قصههای روزهای جمعه را هیچوقت از یاد نمیبرم از این قصهها نکات زیادی یاد گرفتم.
در بخش دیگری از مراسم تجلیل از حمید عاملی، دکتر حسن خجسته اظهار کرد: اینگونه مجالس رنگی از عرش خدا دارد؛ نگاهها، حرفها، حس صداها حال و هوای دیگری به این جلسه داده است.
وی با اشاره به تحقیقی که درباره «قصههای ظهر جمعه» شده است گفت: پایاننامهای در این زمینه به نگارش درآمده که عناصر جذابیت این برنامه را بررسی کرده است و در آن آقای عاملی حداکثر نمره را به دست آورده است.
معاون صدا در ادامه تأکید کرد: افرادی مانند آقای عاملی مدال زرینی به سینه ستبر رادیو هستند، عاملی چه باشد و چه نباشد رادیویی محسوب میشود و هرچه برازنده عاملی است برازنده رادیو نیز هست و برعکس.
وی افزود: سازمانهای رسانهای به ویژه رادیو احتیاج مبرمی به دانستهها و تجربیات (سینه) عاملی دارند که گاهی بیانکردنی نیست، اما صداوسیما باید تمام تلاش خود را برای بهرهگیری از این تجربیات به عمل آورد.
خجسته در ادامه گفت: عاملی برکت است؛ اینگونه پیشکسوتان باید بر سر ما منت بگذارند و نباید حس کنند که بار گرانی هستند. این افراد در جایگاهی هستند که سازمان صداوسیما سخت به آنها نیازمند است.
وی اضافه کرد: اگر اطلاعات و تجربیات افرادی مانند عاملی سینه به سینه منتقل شود هر فرد میتواند از آن استفاده کند و علاوه بر آن به گونهای عمل کنند که دیگران هم بتوانند از آن بهره ببرند.بنابراین ما به عنوان نسلهای بعدی مکلف به حفظ این سرمایهها هستیم.
معاون صدا با اشاره به ویژگیهای اخلاقی عاملی گفت: از سال 70 که به رادیو آمدم تاکنون هیچکس از آقای عاملی گلهای نداشته است او هم از لحاظ حرفهیی و هم از نظر اخلاقی فردی برجسته بوده است البته من پنج سال هم مستقیماً در حضور ایشان بودم .
با پایان صحبتهای خجسته عاملی با بیان اینکه تلاش میکنم که خوب شوم و برگردم اظهار کرد: سرطان شد مچاله در مشتم / به امید و اراده آن را کشتم
وی افزود: من با 202 اثر ثبتشده در خانه کتاب یکی از پیشکسوتان اهل قلم هستم. در رادیو هم جزو گویندگان پیشکسوت بودم و سعی میکنم زنده بمانم و بار دیگر در پیشگاه ملت شریف و نجیب ایران حاضر شوم.
در ادامه این مراسم حسین صفار هرندی ـ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ـ گفت: ما همه مدیون آقای عاملی هستیم من هم به اعتبار مسوولیت خود و هم از منظر شخصی مدیون ایشان هستم.
وی افزود: آقای عاملی با عنوان یک تولیدکننده فرهنگی عمومی به ویژه برای آیندهسازان ایران جایگاه ویژهای دارد. او آثار قلمی و کلامی بیشماری را پدید آورده است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه کرد: از دیدگاه شخصی نیز مدیون او هستم، یادم نمیرود که او چگونه با برنامههای خود جای خالی ما را برای خانوادههایمان پر میکرد و چه زیبا فرزندان ما را به راه خدا، خوبی و شناخت دوست و دشمن از یکدیگر راهنمایی میکرد.
در پایان این مراسم از طرف معاون صدا، مدیر صدای ارگ و مدیر رادیو ایران هدایایی به پیر قصهگوی ایران تقدیم شد.
با سلام . من با کلیات نوشته های شما موافقم اما متاسفانه مسئولین نطنز سابقه خوشی از خود به یادگار نگذاشته اند و قطعا نباید مومن دو بار از یک سوراخ گزیده شود را هم قبول داریم بنابر این با نوع مخالفت موافقم ولی چگونگی برخورد با آن ظرافت بیشترب را می طلبید .